Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

ΘΑΛΕΙΑ ΚΟΥΝΟΥΝΗ "Η Παναγιά των Δελφινιών", εκδ. Λιβάνη 2015

Θρύλοι και μυστήριο, τρεις διαφορετικοί χαρακτήρες, εξίσου ενδιαφέροντες και οι τρεις, και η αφήγηση της αλληλένδετης με ακατάλυτους δεσμούς ζωής τους, συνθέτουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μυθιστόρημα, που, κατά τη γνώμη μου, εκφεύγει από τα συνηθισμένα, αφού δεν περιορίζεται μόνο στην εξιστόρηση και την περιγραφή, ως αναγκαίους όρους της λογοτεχνίας, αλλά «μεταδίδει» με μοναδικό τρόπο, «μαθήματα» αγάπης, φιλίας, αυταπάρνησης, θυσίας, πίστης, εμπιστοσύνης, αισθήματα που αποτυπώνονται με ένταση και κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου. Θα μπορούσε να είναι ακόμη και εγχειρίδιο για την αναζήτηση της μίας και μοναδικής αλήθειας κάθε ανθρώπου με βάση τα βιώματά του και το περιβάλλον του, την ανατροφή του και την αγάπη που εισπράττει και στη συνέχεια προσφέρει. Αναδεικνύει μέσα από την αφήγηση και τις χρονικές εναλλαγές, σκέψεις και προβληματισμούς που θεωρώ, ότι αφορούν ζητήματα διαχρονικά και αιώνια και κυρίως πανανθρώπινα, για την πίστη και την αμφιβολία, και ως συγγραφικό πλεονέκτημα θεωρώ ότι ακριβώς χάρη στον τρόπο γραφής του, προσεγγίζει τα θέματα αυτά , όχι απλώς ως ένα στοιχείο αναγκαίο της πλοκής, αλλά με ευαισθησία, μέτρο και φιλοσοφική διάθεση, όπως τους αρμόζει.
Ένα απόσπασμα από τις πρώτες σελίδες του, νομίζω ότι είναι αντιπροσωπευτικό της συνέχειας που καλεί τον αναγνώστη να ανακαλύψει.
«Η ιστορία τους κρύβει κάτι πολύτιμο. Αυτό που τους ενώνει είναι κάτι παραπάνω από αγάπη. Υπάρχει στ’ αλήθεια κάτι παραπάνω από την αγάπη ; Κάτι πιο δυνατό ; Ισως όχι. Όμως για να υπάρξει η αγάπη, πρέπει πρώτα να υπάρξει η ζωή. Ή αυτό που οι άνθρωποι ονομάζουν ζωή. Θα σου μιλήσω λοιπόν για τη ζωή τους. Κι αυτό το παραπάνω που ενώνει τη Θεοδώρα, τον Φίλιππο και τη Σαπφώ θα σ΄αφήσει να το ανακαλύψεις μόνος σου. Αλλωστε αυτό είναι μαγεία. Να ανακαλύπτεις, Να εμφανίζεται απρόσμενα μπροστά σου αυτό που αγνοείς».   

Τα εύσημα στη συγγραφέα, εύχομαι να είναι πολλά για την υπέροχη «Παναγιά των Δελφινιών», γιατί πραγματικά της αξίζουν, διότι αισθάνθηκα πέραν της αναγνωστικής ικανοποίησης των προσδοκιών μου (και με το παραπάνω), ότι η συγγραφέας με ωριμότητα, οξυδέρκεια και σεβασμό στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, έθιξε εύστοχα με το θέμα που επέλεξε, την ουσία της προσωπικής πορείας και διαδρομής μας…..αφήνοντας τον κάθε αναγνώστη να αναρωτηθεί και να αποφασίσει…… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου